KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ
Sayın Mükellef, bu uyarı T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı adına yapılmaktadır;
Bilindiği üzere, 24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 464 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği, Kargo ve Lojistik işletmeleri gerçekleştirdikleri kargo teslimleri ile ilgili bilgileri her ay düzenli olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirmekle yükümlüdürler.
Bu kapsamda, şu ana kadar aktarılan bilgilerden hareketle Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca analizler yapılarak 5 binin üzerinde mükellef vergi incelemesine sevk edilmiş ve 7 milyar TL’ye yakın cezalı vergi tarhiyatı önerilmiştir. Bu kapsamda gönderilen verilerin analiz çalışmalarına sürekli gözetim kapsamında cari şekilde devam edilmektedir.
Bununla birlikte, 464 Sıra Nolu VUK Tebliğin “3.4. Kargo ve Lojistik İşletmeleri” kısmında; “Kargo ve lojistik işletmeleri ticari nitelikteki gönderileri Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu tevsik edici belgeler ile birlikte kabul edecekler ve taşıma esnasında istenildiğinde ibraz edilecek şekilde gönderiye ekleyeceklerdir.” hükmü yer almaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemelerde; sevk irsaliyesi/e-irsaliyenin veya irsaliye yerine geçen mali belgelerin (e-arşiv fatura kağıt çıktısı, ÖKC Fatura Bilgi fişi) gönderinin üzerine “görünür şekilde” eklenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Yapılan inceleme ve denetimler sonucu; bir kısım ticari gönderiler üzerinde hiçbir mali belge olmadığı, bir kısmında ise mali geçerliliği olmayan kağıt çıktıların (sipariş bilgi formu çıktısı vb.) bulunduğu tespit edilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde cezalı vergi tarhiyatı ile muhatap olmamanız açısından, kargo yoluyla gönderilen ticari gönderilerinize mevzuata uygun mali belgeleri eklemeniz önem arz etmektedir.
- Herhangi bir dosya eklenmemiş.
PTT Genel Duyurular
EVRENSEL POSTA BİRLİĞİ (UNIVERSAL POSTAL UNION) GENÇLER ARASINDA MEKTUP YAZMA YARIŞMASI16Şubat2026PTT Genel Duyurular
2026/01 PTT A.Ş. YAPI DAİRE BAŞKANLIĞI ÖZEL BİRİM FİYATLARI, BİRİM FİYAT ANALİZLERİ, RAYİÇLERİ VE TÜİK ENDEKSİ EŞLEŞTİRME KODLARI3Şubat2026PTT Genel Duyurular
Eğitimde Fırsat Eşitliğini Güçlendirmeye Yönelik Anket Çalışması30Ocak2026PTT Genel Duyurular
KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ14Ocak2026PTT Genel Duyurular
Ulusal Staj Programı 2026 Yılı Başvuruları12Ocak2026PTT Genel Duyurular
2025-12 YILI PTT A.Ş. YAPI DAİRE BAŞKANLIĞI ÖZEL BİRİM FİYATLARI, RAYİÇLER VE TÜİK ENDEKSİ EŞLEŞTİRME KODLARI10Aralık2025PTT Genel Duyurular
KASIM/2025 YILI PTT A.Ş. YAPI DAİRE BAŞKANLIĞI ÖZEL BİRİM FİYATLARI28Kasım2025PTT Genel Duyurular
KASIM/2025 PTT A.Ş. YAPI DAİRE BAŞKANLIĞI ÖZEL BİRİM FİYATLARI MERDİVEN KAPLAMA ANALİZLERİ28Kasım2025PTT Genel Duyurular
11/2025 YILI PTT A.Ş. YAPI DAİRE BAŞKANLIĞI ÖZEL BİRİM FİYATLARINA AİT RAYİÇLER VE TÜİK ENDEKS EŞLEŞTİRME KODLARI28Kasım2025PTT Genel Duyurular
17. Geleneksel Hikâye ve Şiir Yarışması Sonuçlandı15Ekim2025